1. Dupa aparitia in faza de dezvoltare a 3-4 frunze, castravetii trebuie tratati cu urmatoarea compozitie:
Se adauga 30 de picaturi de iod, 20 g de sapun de rufe si 1 litru de lapte la o galeata cu apa. Pulverizarea cu o astfel de compozitie poate fi efectuata la fiecare 10 zile.
2. Seara, se pune la inmuiat intr-un litru apa, o paine neagra , se marunteste painea dimineata, se adauga o sticla mica de iod, se dilueaza amestecul obtinut cu 9 l de apa si se presara pe solul de la castraveti. Lichidul ramas poate fi pastrat intr-un loc racoros. Cu aceasta solutie, se trateaza solul la 2 saptamani, iar pana toamna, castravetii si frunzele vor ramane verzi.
3. Se dilueaza intr-o galeata cu apa 2 litri de zer si 150 g de zahar. Se stropesc castravetii. Dupa acest tratament, castravetii vor rodi iar.
4. In 10 litri de apa se pun 700 gr de foi de ceapa si se da la fiert. Cand frunzele sunt fierte, indepartati de la foc, acperiti si lasati la macerat 12-14 ore. Dupa ce expira timpul, se strecoara ca si ceaiul. Se dilueaza cu apa: pentru 1 litru de infuzie – 4 litri de apa. Pulverizati din abundenta varfurile de castraveti si pamantul.
5. Pulverizati si solul cu o solutie de zer: 1litru de zer in 5 litri de apa.
6. Reglati udarea: castravetii pot sa nu aiba suficienta apa sau apa este prea rece.