• Home
  • Uncategorized
  • Alertă sanitară în România! Medicii de familie primesc instrucțiuni pentru detectarea rapidă a poliomielitei

Alertă sanitară în România! Medicii de familie primesc instrucțiuni pentru detectarea rapidă a poliomielitei

Medicii de familie din București au fost recent instruiți de Direcția de Sănătate Publică (DSP) să fie vigilenți în fața unui potențial caz de poliomielită, boală cunoscută și sub denumirea de paralizie acută flască. Instrucțiunile au venit în urma unei adrese trimise de Institutul de Sănătate Publică, care a semnalat circulația poliovirusurilor în Europa.

Definiția de caz oferită medicilor include simptome clare pentru o identificare rapidă, esențială pentru gestionarea eficientă a unei posibile infectări.

România, în pericol de răspândire a poliomielitei

România a fost recent plasată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în categoria țărilor cu risc ridicat pentru importul de poliovirusuri, din cauza scăderii acoperirii vaccinale pentru polio și a supravegherii suboptimale a bolii.

La nivel național, rata de vaccinare împotriva poliomielitei este alarmant de scăzută, atingând doar 66,7% în orașe și 60,4% în zonele rurale, mult sub pragul de 95% considerat necesar pentru protecția eficientă a populației. Situația îngrijorătoare privind vaccinările scăzute la nivelul întregii țări poate contribui la riscuri semnificative pentru sănătatea publică.

Potrivit documentului DSP, un caz de poliomielită este definit ca fiind orice persoană sub 15 ani care prezintă un debut brusc de paralizie flască sau slăbiciune musculară, dar și orice adult în fața căruia se ridică suspiciuni de poliomielită. De asemenea, se precizează că, în fața unui astfel de caz, un clinician trebuie să fie rapid și corect în diagnosticarea bolii.


Distribuie