Metode de verificare a mierii:
1. Pentru a evalua dacă mierea pe care ați cumpărat-o este naturală sau nu, puteți folosi o lingură și o brichetă. Luați o jumătate de lingură de miere și încălziți-o cu o brichetă.
În scurt timp, mierea naturală va fierbe, va face bule și va căpăta o aromă caracteristică. Iar mierea artificială se va întuneca și va mirosi a zahăr ars.
2. Picurați puțină miere pe un prosop de hârtie sau pe o bucată de hârtie și lăsați-o timp de 10 minute. Mierea naturală nu lăsa niciodată o pată „umedă” din cauza excesului de umiditate.
Ea este vâscoasă și are o consistență uniformă. Dacă, peste 10 minute, în jurul picăturii s-a format o pată „de umezeală”, înseamnă că mierea este de calitate slabă, nematură și are o cantitate mare de umiditate. O astfel de miere nu va rezista mult timp – se va fermenta și se va strica în curând.
Cum să verificați dacă în miere au fost adăugați aditivi: amidon, făină, melasă, cretă pudră? 1. O metodă bună ar fi să faceți un test cu ajutorul iodului. Puneți o picătură de iod în miere. Dacă își schimbă culoarea în albastru, atunci înseamnă că i s-a adăugat amidon pentru a o face mai groasă.
2. Pentru a afla dacă în miere a fost adăugată cretă, folosiți următoarea metodă: amestecați 1 lingură de miere în jumătate de pahar de apă și adăugați o picătură de esență de oțet.
Dacă apare un sunet caracteristic de spumegare și bule la suprafață, atunci în miere a fost adăugată cretă.
3. Pentru a afla dacă în miere a fost adăugată melasă, folosiți amoniacul. Amestecați 2 linguri de apă cu 1 lingură de miere și adăugați câteva picături de amoniac.
În cazul în care culoarea compoziției se schimbă în maro închis și sedimentele cad la baza paharului, înseamnă că în miere a fost adăugată melasa (hrană pentru albine) – pentru a o face mai ieftină.