Atât vinul, cât și vodca și țuica sunt elixiruri vindecătoare, care servite cu moderație, pot aduce numeroase beneficii trupului. De pildă, țuica din prune este cunoscută ca un remediu pentru afecțiuni digestive, biliare și cardiovasculare.
Opiniile negative cu privire la consumul de alcool de orice fel au apărut odată cu dependența de alcool, și dezvoltarea
bolilor asociate, mai ales ciroză. Vinul și țuica sunt băuturi tradiționale, create acum mii de ani ca leac medicinal pentru întărirea imunității și vigoarea trupului.
Țuica de prune fiartă – bună pentru ficat și bilă: Țuica de prune fiartă (30-40 de grade) este un leac benefic pentru ficat, datorită vitaminelor și mineralelor conținute: A, B, C și D (1 și 2). Poate ajuta îndeosebi la reglarea
funcțiilor hepatice, detoxifierea ficatului, combaterea constipației și tratarea dischineziei biliare. Se recomandă în
aceste cazuri țuica de prune slabă, încălzită la 37 de grade Celsius, pentru o mai eficientă absorbție. Doar consumată
în exces țuica poate dăuna celulei hepatice. Femeile pot bea câte un păhărel de țuică de 40 ml pe zi, iar bărbații câte unul de 50 ml zilnic. Se servește la cină, sau în general cu jumătate de oră înainte de masă.