Beneficiile cireselor pentru sanatate

Beneficiile cireselor

Ciresele sunt renumite pentru ca au o gama larga de vitamine si minerale, desi nu detin recordul pentru continutul unei anumite substante.

In special se gasesc  multe vitamine  precum A si C in aceste fructe de padure.100 de grame de cirese vor asigura aproximativ 20% din necesarul zilnic de vitamina A si 17% pentru vitamina C. O cantitate mare de flavonoide asigura o absorbtie mai buna a vitaminei C si, prin urmare, beneficii pentru imunitate, piele, par si articulatii.

Multe cirese contin  vitamine B, precum si diverse minerale: potasiu, fosfor, magneziu, fier.

O varietate de acizi organici confera fructelor  gustul acrisor . Acizii triptofan, folic, malic, salicilic, succinic, citric si alti acizi stimuleaza digestia si productia de suc gastric. De asemenea, ele inhiba cresterea bacteriilor putrefactive daunatoare.

Culoarea rosie a cireselor provine de la antociani, care sunt antioxidanti. Au un efect protector, ajutand celulele sa supravietuiasca stresului din cauza proceselor oxidative. O serie de studii confirma beneficiile cireselor pentru sportivi datorita concentratiei mari de antociani, care au si efect antiinflamator. Sportivii a caror dieta contine cirese se recupereaza mai repede si se pot antrena mai mult timp.

Este cunoscuta influenta cireselor si sucului de cirese asupra inimii si a vaselor de sange. Vitamina PP impreuna cu acidul ascorbic are un efect pozitiv asupra vaselor de sange, crescand permeabilitatea acestora. Si cumarinele din compozitia boabelor sunt implicate in reglarea procesului de coagulare, prevenind formarea cheagurilor de sange si subtierea sangelui.

Daunele cireselor

Datorita abundentei de acizi din compozitia sa, ciresele sunt foarte iritante pentru mucoasa gastrica si pot provoca arsuri la stomac. Prin urmare, nu este recomandat sa le consumati pe stomacul gol, este mai bine la sfarsitul unei mese.

Din acelasi motiv, merita sa va clatiti gura dupa ce mancati cirese, deoarece acidul distruge smaltul dintilor.

– Datorita aciditatii ridicate a produsului, ciresele pot dauna persoanelor cu aciditate mare a stomacului, exacerbarea ulcerului peptic, gastrita. Merita sa includeti cu atentie aceasta fructe  in dieta pentru persoanele cu reactii alergice in timpul exacerbarilor.


Distribuie