Sfântul Leon, ocrotitorul celor bolnavi și săraci
În ziua de 20 februarie, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Leon, Episcopul Cataniei, un sfânt cunoscut pentru minunile sale și ajutorul oferit celor aflați în suferință.
Acesta a trăit în timpul împăratului Heraclie (641-668) și s-a remarcat prin grija sa deosebită față de cei nevoiași și bolnavi. Viața sa sfântă și puterea rugăciunilor sale au fost recunoscute atât de creștini, cât și de cei care nu făceau parte din Biserică.
Minunea Sfântului Leon împotriva vrăjitorului Eliodor
În vremea sa, în Catania a sosit vrăjitorul Eliodor, care înșela mulțimea prin diferite farmece. Acesta a mers la o slujbă religioasă, unde a încercat să-și arate puterile magice. Sfântul Leon l-a prins cu omoforul său și l-a dus în piața orașului, unde a poruncit să se aprindă un foc mare.
Minunea s-a petrecut atunci când Sfântul Leon a intrat împreună cu vrăjitorul în flăcări. În timp ce sfântul a ieșit nevătămat, Eliodor a fost mistuit de foc, pierzându-și astfel viața. Această minune a demonstrat puterea credinței și a întărit comunitatea creștină din Catania.
Moaștele Sfântului Leon și cinstirea sa
Sfântul Leon a convertit mulți oameni la creștinism și și-a dedicat viața slujirii lui Dumnezeu. După trecerea sa la cele veșnice, moaștele sale au fost așezate în Biserica „Sfânta Lucia”, devenind un loc de pelerinaj pentru credincioși.
Rugăciunea către Sfântul Leon pentru vindecare și protecție
Credincioșii rostesc rugăciuni către Sfântul Leon pentru a primi ajutor în momentele dificile, cerând vindecare, eliberare de sărăcie și protecție împotriva vrăjilor.
„Îndreptătorule al Ortodoxiei, învăţătorule al dreptei cinstiri de Dumnezeu și al curăției, Sfinte Părinte Leon, roagă-te lui Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre.”
Această rugăciune este rostită mai ales pe 20 februarie, ziua prăznuirii sale, dar poate fi spusă oricând pentru alinare și ajutor divin.