Cristalele Japoneze, sau ‘’Chefirul de apă din Caucaz’’, sunt niște ciuperci inferioare din grupa Sacharomyces, care se dezvoltă și se înmulțesc rapid, în medii de cultură bogate în glucide.
Acestea sunt mici cristale transparente, ca niște granule de gelatină albă. Cristalele Japoneze pot fi achiziționate online, din magazinele cu profil naturist.
Chefir de apă
Avem nevoie de:
un borcan din sticlă de cu capac etanș;
o strecurătoare mare cu găuri potrivit de mari 2/2 mm;
o pâlnie;
o lingură de plastic, ceramică sau lemn;
o sticlă pentru păstrarea chefirului, în cazul în care nu se consumă pe loc.
Orice contact al ingredientelor cu metalul distruge cultura.
Rețeta pentru 1 litru de chefir:
1 l apă plată (apă fără clor)
30 – 40 g de zahăr brun sau fructoză ( 1 lingură = 20 g)
10-12 stafide sau alte fructe confiate
50 g de cristale ( 4 linguri)
— Se spală bine cu apă cristalele.
— Se pune în borcan apa plată și 4 linguri de zahăr (fructoză) și se amestecă până la dizolvare.
— Se adaugă cu grijă cristalele , 10-12 stafide sau 3-4 bucăți din alte fructe (prune, mere, gutui, lămâie) și se închide borcanul ermetic.
— Chefirul se poate menține la fermentat la temperatura camerei, cel puțin 12 ore, însă, în general, 24 de ore, după care se strecoară prin tifon așezat într-o sită de plastic și se consumă imediat sau se păstrează în sticle închise, la frigider.
— Imediat după strecurare, cristalele din borcan se clătesc sub jet de apă rece ( fără clor). După clătire, se repetă procedura de mai sus.
— Fructele se înlocuiesc la 6-7 zile. Când volumul cristalelor se dublează, trebuie dublată și cantitatea de apă, zahăr și fructe, dacă permite vasul.
Secretul reușitei constă în a nu se folosi vase sau ustensile metalice, zahăr cu impurități și apă tratată chimic.
Mod de administrare:
Chefirul de apă se consumă ca atare, în doze de 100-200 ml, de 3 ori/zi, cu o oră înaintea meselor, timp de 3-6 luni. După o pauză de 2-3 luni, cura se poate relua.
Locuitorii din Caucaz erau obișnuiți de mici să bea chefir în loc de apă.
Acțiune terapeutică
Elixirul ‘’produs’’ de aceste miraculoase ciuperci este un bun remediu cu însușiri de protector hepatic, anticolesterolemiant și de reglator endocrin.
Este indicat, îndeosebi, în: afecțiuni hepatobiliare (dischinezii, steatoză hepatică, colecistite), afecțiuni nervoase (astenii, nevroze, migrene), boli endocrine (insuficiență tiroidiană și paratiroidiană, pancreatite), boli cardiovasculare (combate ateroscleroza)
anemie, astenie, dereglări de metabolism, stres, obezitate, retenție de apă, ulcer gastric, reumatism, menopauză, boli digestive, renale, respiratorii, întărirea imunității, intoxicații, furunculoze, răni (aplicat extern, împiedică infectarea).
Unii terapeuți îi atribuie și proprietăți anticancerigene.