• Home
  • Culinar
  • Cozonac din caietul bunicii – iată ce nu trebuie să faci ca să îți iasă pufos și delicios

Cozonac din caietul bunicii – iată ce nu trebuie să faci ca să îți iasă pufos și delicios

Cozonac din caietul bunicii: ce nu trebuie să faci ca să îți iasă pufos și delicios?

Ai nevoie de: 1 kg făină albă 8 gălbenușuri, la temperatura camerei 50 g drojdie 500 ml lapte 1 ou mic, amestecat cu 4-5 linguri lapte, pentru uns 200 g unt + 30 g pentru uns tăvile esență de rom

și vanilie 2 linguri ulei 3 linguri coajă de lămâie și portocală 300 g de zahăr 1 linguriță de sare.

Pentru a prepara umplutura: 250 g miez de nucă copt, măcinat 8 albușuri bătute spumă esență de rom 3 linguri cacao 300 g zahăr.

Cum se prepară? Într-o cană cu lapte cald se pun 3 linguri de făină. Când s-a mai răcit, se adaugă drojdia și o lingură rasă de zahăr. Se amestecă, apoi se lasă să crească într-un loc cald până își dublează volumul.

Gălbenușurile se bat spumă cu zahărul într-un castron adânc. Se adaugă sarea, uleiul, esențele, coaja de lămâie și de portocală și 100 g de unt topit.

Maiaua se toarnă peste gălbenușuri. Se adaugă laptele călduț și se amestecă. Făina se încorporează treptat și se frământă bine până ce aluatul începe să se desprindă de pe mâini. La final se adaugă restul de 100 g de unt topit. Aluatul se împăturește, să prindă aer, până se încorporează tot untul.

Vasul se acoperă cu un șervet sau cu folie alimentară și se lasă la crescut 50-60 de minute, până își dublează volumul.

Între timp, se pregătește umplutura și se dă drumul la cuptor să se încingă. Albușurile se bat spumă. Se adaugă zahărul și se amestecă până se întăresc. La final se adaugă cacao, esență de rom și nucă. Se omogenizează și se lasă să se odihnească.

Când a crescut suficient, aluatul se împarte în patru părți egale. Pe un blat uns cu puțin ulei se întinde câte o foaie de aluat, cu mâinile, potrivită ca lungime cât să încapă în tava de cozonac.

Într-un capăt, pe lung, se întinde umplutura, apoi se rulează. Se pune în tava unsă cu unt și tapetată cu hârtie de copt. Se unge cu puțin lapte și ou, se presară zahăr și se mai lasă 20-30 de minute la crescut. Între timp se pregătesc ceilalți cozonaci.

Când și-au dublat iar volumul, cozonacii se dau la cuptor 45-50 de minute, după care se înțeapă cu o scobitoare sau cu un pai din matură pentru a vedea dacă mai rămâne cocă pe el sau daca este copt.

Atenție: Nu frământați cu făina rece. Făina și celelalte ingrediente trebuie să fie la temperatura camerei.

Câteva trucuri pentru cozonaci pufoși: Ingredientele trebuie să aibă aceeași temperatură. Scoate ouăle cu o zi înainte din frigider pentru a le permite să ajungă la temperatura camerei. Făina trebuie

să fie uscată și tot la temperatura camerei. Bucătăria trebuie să fie călduroasă și, după ce faceți aluatul, e bine să nu deschideți ușa sau geamul, pentru a nu se face curent. Toate ingredientele lichide trebuie să fie călduțe – nu foarte fierbinți, nu foarte reci.

Când amestecați drojdia, apa și făina, nu adăugați sare! Vasul în care frământați aluatul trebuie să fie călduț. Pentru asta, îl puteți clăti cu apă fierbinte și apoi șterge foarte bine.

Cozonacul va avea o culoare frumoasă dacă frecați ouăle cu puțină sare. Zahărul se va încorpora mai ușor dacă este topit în lapte.


Distribuie