Iata cum poti sa vopsesti ouale natural! Foloseste ce ai la indemana.
Sfecla rosie va poate fi de mare ajutor. Nu va asteptati ca ouale sa aiba o culoare perfecta sau uniforma, pentru ca totusi vorbim despre un colorant natural, dar cu toate acestea, stiti ca veti manca oua fara niciun fel de coloranti artificali.
Aveti nevoie doar de oua, apa, sfecla rosie si otet.
Pentru un luciu perfect al oualor, folositi cu incredere untura sau ulei.
Ingrediente pentru oua vopsite cu sfecla rosie:
oua (in functie de cate vreti sa vopsiti)
sfecla rosie (cate una pentru fiecare ou, ca sa obtineti o culoare mai puternica)
100 ml. otet
o lingura de ulei
Cum vopsiti ouale cu sfecla rosie
In primul rand, nu folositi foarte multa apa, pentru ca altfel riscati ca ouale sa nu prinda aproape deloc culoarea rosie. Scoateti ouale din frigider, cu o jumatate de ora inainte de a le vopsi.
In acest fel, acestea nu se vor mai sparge, atunci cand le fierbeti. Ouale se spala foarte bine cu un burete si cu putin detergent de vase, ca sa fie degresate. Aveti grija sa le limpeziti foarte bine.
Ideal este sa folositi oua albe, pentru o culoare mai frumoasa. Le puneti la fiert in apa rece. Unul dintre cele mai importante trucuri in fierberea oualor este acela ca timpul de fierbere se calculeaza din momentul in care apa incepe sa fiarba.
De atunci incolo, lasati ouale sa fiarba aproximativ 7 minute, ca sa nu iasa nici foarte tari, dar nici sa nu aiba zeama.
In timpul acesta, curatati sfecla si taiati-o cubulete. Folositi manusi, ca sa nu va patati pe maini. Dupa ce s-au scurs cele 7 minute, puteti sa adaugati sfecla in apa.
Lasati focul cat mai mic si asteptati aproximativ o jumatate de ora. Apoi stingeti focul si lasati ouale sa se raceasca in oala cu sfecla.
Dupa ce sunt gata, le stergeti cu un servetel imbibat in ulei sau in untura, pentru un luciu frumos. Nu veti obtine oua la fel de rosii ca cele vopsite cu vopsea din comert, dar cu siguranta sunt mai sanatoase.
Oua vopsite: verde
– spanac sau iarba. Spanacul nu este eficient daca este folosit proaspat. Culoarea obtinuta poate fi un gri spalacit, in locul verdelui asteptat. Cu putin noroc insa, zeama de spanac fiert sau de iarba fiarta poate colora ouale de Paste intr-un verde crud deosebit.
Oua vopsite: galben
– sofran de India. Acest condiment da o culoare galbena oualor de Paste, dar necesita mai mult timp pentru ca vopseaua sa prinda.
Oua vopsite: albastru
– varza. Varza rosie va colora ouale de Paste in albastru, desi culoarea vopselei in sine este purpurie. Aceasta vopsea are nevoie de mai mult timp pentru a da culoare oului. Pentru un albastru inchis, ouale trebuie lasate in vopsea peste noapte.
Oua vopsite: rosu caramiziu
– paprika. Cu trei linguri de paprika sau mai mult, fierte timp de 30 de minute, se pot obtine oua de un frumos rosu-caramiziu.
Vopsim oua de Paste cu frunze verzi
Foarte interesante sunt ouale de Paste vopsite in coaja de ceapa cu diverse frunze verzi. Pot fi frunze de patrunjel, coriandru, marar, coacaze, struguri, orice planta de apartament. Ele vor servi ca sablon la colorare.