În lumina vieții artistice a României, cine este această tânără fermecătoare, emanând o eleganță aparte? Puțini ar putea să o recunoască în instantaneele vremurilor, însă astăzi, este una dintre cele mai venerabile și iubite interprete de muzică populară din țara noastră. Încă de la începuturile sale, era considerată o prezență rară, în jurul căreia gravitau bărbați fermecați de farmecul ei irezistibil.
O privire către frumusețea din fotografie
Această frumusețe din imagine este nimeni alta decât una dintre cele mai apreciate și îndrăgite artiste din România. Cu o carieră de peste șase decenii în industria muzicală, a reușit să cucerească inimile tuturor românilor, devenind o figură emblematică în peisajul folcloric.
Fotografia o surprinde în tinerețea sa, într-o perioadă în care drumul către succes încă își croia calea, iar visul de a deveni una dintre cele mai iubite voci nu făcuse încă pași concreți. Dragostea sa pentru folclor a fost întotdeauna una profundă, iar talentul său a îngăduit să încânte și să îmbogățească întreaga țară cu cântecele sale.
Pentru a ușura identificarea, vă dezvăluim: această tânără este Sofia Vicoveanca. Parcursul său muzical impresionant a cucerit inimile publicului, iar creațiile sale au devenit repere în muzica populară românească.
Este o prezență emblematică în peisajul cultural românesc, iubită și apreciată de oameni din toate colțurile țării. Mai mult, administrația locală din Suceava a decis să îi acorde un omagiu deosebit, denumind un bulevard în onoarea sa, ca o manifestare a prețuirii și respectului pentru moștenirea culturală inestimabilă pe care o lasă în urmă.
Ce i-a ascuns artistei soțul său
Sofia Vicoveanca, pe lângă a fi o artistă de excepție, este și o soție devotată și o mamă iubitoare. A trăit o poveste de dragoste desprinsă parcă din paginile unei cărți de basme alături de soțul său, însă viața le-a despărțit prea curând, cauzând o profundă durere în sufletul interpretei de muzică populară.
Dragostea lor a fost una curată și pură, făcându-i pe ambii să se îndrăgostească iremediabil încă de la prima vedere. Sofia Vicoveanca era atât de cufundată în iubire, încât a acceptat cu bucurie să își unească destinul cu al jurnalistului sucevean Victor Micu, chiar de la a doua lor întâlnire. Cu toate că viața le-a oferit momente pline de fericire și împlinire, separarea prematură a soților a adus cu sine o mare tristețe în existența celei care cânta cu sufletul pe scenă.
Între cei doi s-a înfiripat o iubire sinceră și trainică. Sofia Vicoveanca a fost mereu alături de soțul ei, sprijinindu-l necondiționat în toate încercările și momentele dificile ale vieții lor. Cu toate acestea, exista un mic secret pe care îl ascundea artistei de teama de a nu-l supăra.
Soțul său nu agrea ciorba cu smântână, însă Sofia nu se putea abține să nu adauge acest ingredient. Chiar dacă el nu observa gustul specific, artista a ales să îi păstreze secretul până în ultimele clipe de viață ale acestuia.
„Soțul meu obișnuia să spună: Mie nu-mi place ciorba cu smântână! Îmi era milă de el, pentru că știam că ciorba lui nu avea același gust delicios ca al meu. Așa că, intr-o zi, am adăugat smântână în toată oala! I-am spus că n-am pus smântână. Este albă de la pătrunjel, păstârnac, țelină… și s-a deschis la culoare, i-am spus. I-a plăcut și a mai cerut o porție.
De acum încolo, așa să faci mereu ciorba!’, mi-a spus el. A plecat dintre noi, neștiind adevărul. Pentru că, dacă spui o minciună, trebuie să o păstrezi până la capăt! El nu a știut niciodată că îi pun smântână în ciorbă”, a povestit Sofia Vicoveanca într-un interviu acordat într-o emisiune TV.
Atunci când nu se află pe scenă, artista își dedică timpul familiei și uneia dintre pasiunile sale profunde: poezia. În timp ce mulți o cunosc pentru vocea sa fermecătoare și prezența sa scenică impresionantă, puțini știu că este și o scriitoare talentată.
În căsuța sa din Vicovul de Jos, într-o mansardă plină de istorie și amintiri, Sofia și-a creat un colț al pasiunii sale. Acolo, cu mândrie, își expune diplomele și trofeele câștigate de-a lungul carierei sale. De asemenea, se află acolo și o colecție impresionantă de costume populare, numărând nu mai puțin de 58 de piese, fiecare cu povestea sa și cu semnificații adânc înrădăcinate în cultura și tradiția românească.