În timp ce mulți grădinari consideră păpădia ca fiind doar o buruiană, mulți alții o recunosc ca pe o plantă care are capacitatea de a ne vindeca și de a ne proteja.
Păpădia înflorește între lunile aprilie-mai.
Rădăcinile se culeg primăvara devreme, se taie pe lungime și se lasă să se usuce.
Frunzele păpădiilor sunt pline de minerale și vitamine, substanțe amare, flavonoide, taninuri, inulină și caroteni.
Conținutul de carbohidrați din rădăcini, precum și conținutul de potasiu, vitamina C și B2 din frunze este cel mai ridicat chiar înainte de înflorire.
Beneficii
- au un conținut de betacaroten chiar mai ridicat decât morcovii, putând juca un rol important în menținerea sănătății ochilor
- efectele pozitive se extind la toate organele implicate în digestie, având un efect stimulant și antispastic și crește și producția de acid gastric
- întărește oasele și previne declinul cognitiv
- datorită concentrației mari de substanțe amare, stimulează cu succes producția de bilă, fiind de ajutor în caz de hepatită, ciroza ficatului și în caz de calculi biliari
- armonizează dezechilibrul de zahăr din sânge, fiind recomandat și persoanelor cu diabet
- are efect diuretic, însă fără să provoace deficiențe de minerale
- este recomandat în caz de infecțiile tractului urinar
- datorită conținutului de inulină, păpădiile întăresc și oasele, ajutând la absorbția calciului în corp
- pentru persoanele cu depresie sau pentru cei ce se simt obosiți în permanență, se recomandă o cură de 2 săptămâni cu tulpini de păpădie
- floarea de păpădie este una dintre cele mai bogate surse de lecitină
- datorită conținutului mare de antioxidanți, poate preveni îmbătrânirea prematură, cancerul și alte boli cauzate de stres
- stimulează funcționarea sistemului imunitar și luptă împotriva microbilor
Cum folosim păpădia?
Putem folosi și rădăcina, și frunzele de păpădie; cel mai important este să folosim planta în mod regulat, în cure de mai multe săptămâni.
Doza zilnică recomandată este de 4-8 grame.
Ceai de păpădie