Perele reprezintă o alegere extrem de sănătoasă, având un conținut ridicat de fibre, vitamine și antioxidanți valoroși care protejează organismul și îi întăresc sistemul imunitar.
În plus față de gustul lor delicios, există o mulțime de motive să consumi pere, printre care se numără proprietățile lor medicinale. Aceste fructe sunt o sursă importantă de nutrienți, inclusiv fibre, vitamina C și potasiu, precum și de substanțe fitochimice, mai ales antioxidanți.
Perele de dimensiuni medii sunt, de asemenea, bogate în fibre (6 g) și sunt o sursă excelentă de fibre alimentare. La fel ca toate fructele, perele sunt o sursă importantă de potasiu (180 mg).
În afară de disponibilitatea lor pe tot parcursul anului, perele sunt apreciate pentru beneficiile lor aduse sănătății de mii de ani. Știința modernă ne-a demonstrat că acestea conțin minerale, vitamine și compuși organici, precum potasiu, vitamina A, C și K, compuși fenolici, folat, fibre dietetice, cupru, mangan, magneziu, precum și vitamine din complexul B.
Perele sunt bogate în antioxidanți importanți, flavonoide și fibre dietetice, fiind sărace în grăsimi și colesterol. Printre beneficiile pentru sănătate ale perelor se numără capacitatea lor de a ajuta la scăderea în greutate, îmbunătățirea digestiei și a sănătății inimii, reglarea nivelului de lichide în organism, reducerea tensiunii arteriale, creșterea capacității cognitive, prevenirea cancerului, promovarea vindecării rănilor și a reparării țesutului, îmbunătățirea metabolismului, a circulației sângelui și multe altele.
Fibrele din pere au rol digestiv
Ghidurile alimentare elaborate de Departamentul de Sănătate și Servicii Umane și Departamentul de Agricultură al Statelor Unite ale Americii (USDA) includ recomandări pentru obiectivele nutriționale zilnice.
Acestea sugerează că bărbații cu vârsta între 14 și 50 de ani ar trebui să consume 30,8 până la 33,6 g de fibre alimentare pe zi, în funcție de vârstă, iar pentru femei, cantitatea recomandată este de 25,2 până la 28 g pe zi, în funcție de vârstă.
Pentru adulții cu vârsta de peste 50 de ani, recomandarea este de 28 g pe zi pentru bărbați și 22,4 g pe zi pentru femei.
Creșterea aportului de fructe și legume este o modalitate ușoară de a crește aportul de fibre. De exemplu, o pară de dimensiune medie conține aproximativ 6 g de fibre, oferind astfel aproximativ 22% din doza zilnică recomandată pentru femeile sub 50 de ani.
Pe lângă fibrele insolubile, perele conțin și o fibră solubilă numită pectină, care hrănește bacteriile intestinale și îmbunătățește sănătatea intestinală. Acestea accelerează tranzitul intestinal și stimulează secreția de sucuri digestive, ajutând în combaterea diareei și a constipației.
Fibrele joacă un rol foarte important în digestia umană, iar o pară furnizează aproximativ 18% din necesarul zilnic de fibre, având un impact major asupra sănătății și funcției digestive. Fibrele prietenoase din aceste fructe contribuie la eliminarea agenților cauzatori de cancer și a radicalilor liberi din colon, protejând împotriva efectelor lor dăunătoare.
Mulți oameni evită anumite fructe din cauza conținutului lor de calorii, derivat în principal din zaharurile naturale. Cu toate acestea, perele conțin foarte puține calorii, reprezentând doar aproximativ 5% din necesarul zilnic de calorii într-o alimentație sănătoasă. Prin urmare, acestea au un impact redus asupra creșterii în greutate și a obezității.
La fel ca majoritatea fructelor, perele conțin o mulțime de antioxidanți care ajută la combaterea diferitelor boli și condiții în organism. Antioxidanții sunt recunoscuți în primul rând pentru proprietățile lor anti-cancerigene, iar perele au fost asociate cu prevenirea mai multor tipuri de cancer, inclusiv cancerul de colon, rect, sân, prostată și plămâni. Acest lucru nu este unic pentru pere, dar acestea au un scor antioxidant ridicat, comparativ cu multe alte fructe.
Ajuta sistemul imunitar:
Sistemul imunitar al organismului este stimulat de activitățile antioxidante și de vitamina C, această vitamină fiind responsabilă de producerea și activitatea celulelor albe din sânge. Perele, bogate în aceste două componente, sunt benefice pentru eliminarea bolilor ușoare, precum răceala sau gripa, prin stimularea rapidă a sistemului imunitar și vindecarea acestora.
Perele sunt o sursă bună de potasiu, ceea ce înseamnă că pot avea un impact semnificativ asupra sănătății inimii. Potasiul, un vasodilatator bine-cunoscut, reduce tensiunea arterială, mărește fluxul de sânge către toate părțile corpului, oxigenând organele și promovând funcționarea eficientă a acestora. Scăderea tensiunii arteriale este legată de o posibilitate mai redusă de boli cardiovasculare, infarct miocardic și accident vascular cerebral.
Potasiul funcționează ca un reglator al lichidelor din organism, menținând diferite părți ale corpului hidratate și asigurând echilibrul fluidelor esențiale în celule și organe. Fără potasiu, multe din cele mai importante funcții ale corpului ar fi încetinite sau chiar oprite complet!
Vitamina C este esențială pentru sinteza țesuturilor noi în diferite organe și structuri celulare ale corpului. Aceasta menține metabolismul corpului într-o stare de funcționare corectă și ajută la vindecarea rănilor, prin accelerarea procesului de regenerare. În plus, aceasta contribuie la repararea vaselor de sânge deteriorate.
Sunt bune pentru anemici:
Pentru cei care suferă de anemie sau alte deficiențe minerale, perele pot fi foarte utile datorită conținutului de cupru și fier. Cuprul facilitează și îmbunătățește absorbția mineralelor în organism, iar nivelurile crescute de fier măresc capacitatea de producție a celulelor roșii în sânge. Fierul este o parte importantă pentru organism, iar anemia este un alt nume pentru deficitul de fier. Puteți preveni oboseala, disfuncția cognitivă, slăbirea musculară și disfuncționalitatea organelor prin consumul alimentelor bogate în fier și cupru, ambele fiind găsite în cantități semnificative în pere.
Folatul (acidul folic) este o altă componentă nutritivă valoroasă a perelor. Acidul folic a fost corelat pozitiv cu o reducere a defectelor din tubul neural la nou-născuți, astfel încât fructele bogate în folat, cum ar fi perele, ajută la sănătatea și fericirea bebelușului, motiv pentru care femeile însărcinate sunt întotdeauna încurajate să consume alimente bogate în acid folic.
Componentele antioxidante și flavonoidele ajută la diminuarea inflamațiilor din organism și la reducerea durerii provocate de acestea. Perele reduc simptomele artritei, afecțiunilor reumatice și altor condiții asemănătoare.
Conținutul ridicat de minerale din pere reduce pierderea mineralelor osoase, prevenind osteoporoza și slăbiciunea generală a corpului din cauza lipsei de sprijin din partea oaselor. Datorită vitaminei A, aceste fructe pot ajuta la prevenirea căderii părului, a degenerării maculare, cataractei și altor afecțiuni asociate procesului de îmbătrânire.
Mențin sănătatea pielii și părului
Vitamina A este un nutrient foarte versatil, beneficiind în special menținerea sănătății pielii, părului și unghiilor. Perele sunt o sursă bogată de vitamina A, care poate contribui la menținerea unei pielii și părului sănătoase. De asemenea, perele conțin substanțe benefice precum zeaxantina și luteina, care susțin o serie de funcții ale organelor și reacții enzimatice.
Acestea contribuie la menținerea tinereții pielii prin prevenirea apariției premature a petelor de vârstă și ridurilor. Dacă îți dorești o piele și un păr sănătoase, ar trebui să îți crești aportul de vitamina A prin consumul de pere și alte alimente bogate în acest nutrient important.
Cum se consumă perele
Pentru a beneficia din plin de proprietățile lor, perele proaspete trebuie spălate bine sub jetul de apă rece și apoi consumate întregi, cu tot cu coajă. Coaja de pară este responsabilă pentru aproximativ jumătate dintre beneficiile acestui fruct, așadar nu ar trebui să fie îndepărtată. Datorită faptului că perele se oxidează foarte rapid după ce sunt tăiate, poți folosi zeama de lămâie, limetă sau portocală pentru a preveni schimbarea culorii lor.
Există multe modalități de a consuma perele, fie că le savurezi ca gustare, le adaugi în salate sau le combini cu brânzeturi și cereale pentru micul dejun. De asemenea, poți folosi perele pentru a prepara deserturi delicioase, gemuri, dulcețuri, sucuri sau chiar vinuri. Oricum ai alege să le consumi, perele sunt o alegere excelentă pentru un stil de viață sănătos și echilibrat.