• Home
  • Tratamente naturiste
  • Planta care vindeca toate bolile. Mana Maicii Domnului. Este des intalnita in gradini si apreciata pentru mirosul ei sublim. Iata cum ai grija de ea si cum se inmulteste

Planta care vindeca toate bolile. Mana Maicii Domnului. Este des intalnita in gradini si apreciata pentru mirosul ei sublim. Iata cum ai grija de ea si cum se inmulteste

Mâna Micii Domnului sau caprifoiul, cum mai este denumită planta cățărătoare, este des întâlnită în grădini și apreciată pentru mirosul ei sublim.

In tradiţia populara se vorbeşte despre planta care poarta numele Maicii Domnului ca una cu efecte tamaduitoare atat pentru bolile trupeşti, cat şi pentru cele sufleteşti. Cea mai cunoscuta planta din aceasta categorie este şi mana Maicii Domnului. Legenda spune ca Maica Domnului cu micul Iisus in braţe a cautat adapost la mai multe plante ca sa scape de soldaţii lui Irod cand aceştia o harţuiau.

Singura planta care a primit-o, oferindu-i adapost, a fost caprifoiul. La plecare, Maica Domnului a binecuvantat-o menind-o sa aiba puteri vindecatoare: „De azi inainte şi pana in eternitate, tu vei fi floarea preferata a oamenilor. Iţi dau puterea sa vindeci pe om de toate bolile şi sa-l salvezi de la moarte aşa cum ai facut tu pentru mine”.

Efect antimicrobian

Preparatele din aceasta planta: pulberea, tinctura, oţetul, uleiul volatil, infuzia, vinul, au efecte antimicrobiene, antihipertensive şi antiinflamatoare, contribuind, in acelaşi timp, şi la scaderea nivelului de zahar din sange, calitate care o recomanda in terapia diabetului. De asemenea, ajuta şi la curaţarea sangelui, fiind utilizata destul de des şi in industria cosmetica datorita proprietaţilor sale in cicatrizarea ranilor care o recomanda tenurilor cu probleme

“Caprifoiul te poate feri de infecţiile virale şi poate trata unele simptome neplacute ale racelilor. Febra acuta, durerile in gat şi cele de cap se pot trata cu ceaiul de caprifoi, pe care il obţii dintr-o ceaşca cu flori la 1 litru de apa clocotita. Se lasa la infuzat 10 minute, dupa care se strecoara şi se beau 2-3 cani pe zi.
Ceaiul insa este contraindicat persoanelor cu diaree acuta sau care au probleme cu stomacul. Mai poate fi utilizat şi in caz de abces mamar şi intestinal, dizenterie şi durere in timpul urinarii.”, spune Daniela Stan, medic de familie.

Incetineşte coagularea sangelui

Folosita sub forma de infuzii, decocturi sau cataplasme, planta ne fereşte de numeroase afecţiuni şi este leac pentru dureri. Florile se recolteaza cu precadere primavara sau la inceputul verii cand floarea este inca in stadiul de boboc. Specialiştii spun ca infuzia cu radacina de mana-Maicii-Domnului incetineşte coagularea sangelui şi ţine la distanţa bolile de inima. In plus, calmeaza crampele şi durerile articulare la persoanele care sufera de artrita sau reumatism. Florile macerate grabesc vindecarea ranilor.
Se lasa la macerat peste noapte o ceaşca cu flori de caprifoi, la un litru de apa. Dimineaţa se filtreaza amestecul şi cu soluţia rezultata se pun comprese pe zonele afectate de acnee, rani, abcese şi cicatrici.

Iată cum ai grijă de ea și cum se înmulțește.

Planta cățărătoare Mâna Maicii Domnului – plantare

Planta mai poartă denumirea de caprifoi sau Lonicera japonica. Este cățărătoare, crește destul de repede și face o frumusețe de flori care miros foarte frumos.

Se plantează după ultimul îngheț, la loc însorit, unde solul este bine drenat.

Suportă gerul și seceta, dar nu se supără dacă o uzi regulat în zilele toride de vară.

Luați în calcul faptul că aceasta va crește și va avea nebvoie să se întindă pe ceva, de aceea puteți pune de pe-acum un suport de susținere a plantei.

Acordați o atenție deosebită la plantare, căci caprifoiul tinde să acapareze spațiul în care crește și să sufoce plantele din apropiere.

Se dezvoltă la soare, dar și în zone semiumbroase.

Mâna Maicii Domnului – cum o îngrijești

Are nevoie de un sol drenat. Planta poate fi îngrijită și de un grădinar începător, căci nu este prea pretențioasă.

Deși rezistă la secetă, este indicat să o uzi în perioadele călduroase de vară.

Poate fi plantată și în ghivece, pe balcon. Se pot folosi ghivece mai mari, ea fiind o plantă care crește destul de repede și una extrem de bogată în tulpini.

Iubește soarele, de aceea are nevoie și de apă.

Planta se poate tăia ocazional, la vârfuri, pentru a face ca frunzele să se desfacă și să dea lăstarii.

Se îndepărtează crengile uscate sau deteriorare.

Se poate tunde pentru a-i da o anumită formă și dimensiune, după 2 ani de la plantarea sa.

În primul an se pot folosi fertilizatori.

Mâna Maicii Domnului – cum o înmulțești

Se folosesc 2-3 ramuri lemnoase, lungi de până la 20 de cm, de la planta mamă.

Acestea se curăță de frunze, cât mai aproape de ramuri. Se lasă numai 2 frunze în vârf pe care le tai pe jumătate.

Se plantează în pământ până la cele două frunze. Pentru a rezista la frig i se pune deasupra o sticlă de plastic, tăiată.

Planta cățărătoare sau târâtoare Mâna Maicii Domnului se mai înmulțește și prin marcotaj.

Îngroapă superficial ramuri ale plantei de pe care ai eliminat frunzele.

Planta se poate înmulți și prin semințe.

O plantă care atrage norocul

Despre caprifoi sau Mâna Maicii Domnului se spune că este o plantă care atrage norocul, dar și că oferă protecție casei.

Mirosul florilor este divin și creează o stare de bună dispoziție.

Florile tinere sunt de culoare albă, iar ulterior acestea devin galbene-roșcate.

Perioada de înflorire este din aprilie până în august.


Distribuie