Probleme de vedere ale copilului: semne ingrijoratoare

Problemele de vedere la copii sunt adeseori diagnosticate tarziu deoarece cei mici nu sunt intotdeauna capabili sa exprime simptomele pe care le resimt in acest sens. De aceea, controlul regulat la oftalmolog reprezinta nu doar o masura de tratament, ci si una preventiva.

Copiii cu probleme de vedere vor avea comportamente asemanatoare – cel mai intalnit simptom fiind incruntarea. Fii atent la urmatoarele semne ce indica eventuale probleme ale vederii la copilul tau!

7 semne care ar trebui sa te trimita la medicul oftalmolog:

  1. Inclinirea capului atunci cand copilul se uita mai atent la ceva. Este un semn de dezechilibru muscular al ochilor sau de strabism. Copilul recurge la aceste gest, deoarece vede dublu, daca priveste drept, iar inclinarea usoara a capului il ajuta sa-si clarifice putin vederea.
  2. Acoperirea cu manuta sau inchiderea unui ochi in timpul privitului la TV.
  3. Lacrimatul in exces. Acesta poate avea mai multe cauze: conjunctivita, leziune corneeana, lagoftalmie paralitica (o boala in care pleoapele nu se inchid complet pe timpul noptii si determina aparitia uscaciunii ochilor), etc.
  4. Frecatul ochilor. Majoritatea copiilor se freaca la ochi atunci cand sunt obositi sau le este somn. Daca insa o face foarte des, este un semn clar de o oboseala a ochilor, indusa cel mai probabil de efortul pe care copilul il face pentru a compensa deficitul de vedere.
  5. Fotosensibilitatea. Copiii care sufera de exotropie, un soi de strabism, nu suporta expunerea la lumina puternica.
  6. Nevoia de a tine foarte aproape de ochi cartile cu imagini sau pe cele de colorat.
  7. Durerile frecvente de cap. La copii, acestea au intr-adevar mai multe cauze si explicatii, dar printre ele insa se numara si afectiunile oftalmologice.

Daca copilul tau prezinta cel putin doua din simptomele de mai sus, este important sa te prezinti la medicul oftalmolog, pentru un consult amanuntit.

Simptomele evidente ale unor probleme de vedere la copii, cum ar fi roseata ochilor care persista mai multe zile la rand, miscarea anormala a ochilor, privirea crucisa, puncte albe sau galbene in pupila copilului etc. nici nu intra in discutie aici. Acestea sunt un motiv indiscutabil pentru care trebuie sa te prezinti la o clinica oftalmologica pediatrica.

In plus fata de aceste simptome, trebuie sa luam in calcul si bolile cu caracter ereditar (cele care se transmit din generatie in generatie). Studiile arata ca un parinte care prezinta strabism, hipermetropie, miopie sau astigmatism are un risc de 70-80% de a avea copii cu astfel de deficiente.

Problemele de vedere la copii – ce putem face

In primul rand, este important ca micutii sa efectueze vizite la medic in mod regulat si apoi sa respecte indicatiile acestuia (in ce priveste purtarea ochelarilor de vedere, administrarea picaturilor/solutiilor specifice). Pentru a preveni aparitia problemelor de vedere la copii, este bine sa le oferi celor mici o alimentatie echilibrata in care sa incluzi si beta-caroten (extrem de benefic in sanatatea ochilor) si sa limitezi statul in fata ecranelor digitale care pot dauna sanatatii ochilor. 

In plus, este bine sa urmaresti si modul in care sunt pozitionate sursele de lumina in cazul in care copilul este scolar si isi efectueaza temele, deoarece si acestea pot influenta acuitatea vizuala. Este important sa nu le permiti sa citeasca sau sa priveasca la televizor cu lumina stinsa deoarece ochii pot fi afectati (din cauza efortului suplimentar de a focaliza imaginile). 

O vedere clara este importanta la orice varsta, dar mai ales atunci cand copii sunt mici, deoarece peste 80% din ceea ce invata in copilarie se realizeaza vizual, chiar daca noi, ca si adulti, nu mai constientizam acest lucru. Ai grija de vederea copilului tau!


Distribuie

Îți recomandăm să citești și