Crede-mă pe cuvânt, apoi verifică-mi afirmația: aceste prune dispar de pe masa mai repede decât delicatesele scumpe. De mai mulți ani conserv prunele după această rețetă, nu ratez niciun sezon de prune. Toată această frumusețe se prepară foarte simplu, cu prune și usturoi.
Prunele trebuie spălate, uscate iar samburii trebuie scosi fără a tăia prunele până la capăt, ci doar pe jumatate – atat cat sa va permita sa scoateti samburele.
Ingrediente:
- 1 kg de prune
- 2-3 căpățâni de usturoi
- 750 ml apă
- 240 gr zahăr
- 1,5 lingurite de sare
- 4 boabe de ienibahar
- 4 cuișoare
- 2 foi de dafin
- 75 ml otet 9%
Preparare:
Curăț usturoiul și tai cățeii în bucăți de dimensiuni comparabile cu samburii pe care i-am scos. Eu umplu prunele cu usturoi dupa care pun prunele cu umplutură în borcane curate, sterilizate.
Fierbe apa cu zahar, sare si condimente intr-o cratita (eu nu pun otetul acum). Turnam saramura peste prune, acopera cu capace sterilizate si las borcanele 4-6 ore pana cand continutul borcanelor se raceste complet.
Turnam saramura racita intr-o cratita, dam la fiert, fierb 2-3 minute, adaugam otet si turnam marinada fierbinte peste prune. Inchidem strâns conservele, le intoarcem pe capace și le acoperim cu o pătură pentru răcire lentă.
Prunele acestea nu lasă pe nimeni indiferent: o bucată de usturoi ascunsă într-o prună îi impregnează o aromă deosebita, iar marinada le face gustul de nedescris.
Încearcă să gătești aceasta reteta pentru ca este foarte simpla și foarte gustoasa – noi mâncăm aceste prune cu orice tip de friptura si garnituri. Va recomand calduros sa incercati macar 4 borcane. Pofta buna!