• Home
  • Știri
  • Reteta de cozonac a Gabrielei Cristea. Ce ingredient secret foloseste

Reteta de cozonac a Gabrielei Cristea. Ce ingredient secret foloseste

Gabriela Cristea a impartasit reteta sa pentru acest desert, care este extrem de simpla. Prezentatoarea de la Antena Stars a dezvaluit trucurile sale.

Ingrediente pentru 3 cozonaci. Metoda de preparare

1 kilogram de faina
300 grame de zahar
250 grame de nuci
unt
ulei
zahar pudra

14 grame de drojdie
zahar vanilat Bourbon
ciocolata
un strop de sare

400 mililitri de lapte
3 oua intregi si 3 galbenusuri
3 albusuri pentru crema

Inainte de preparare, prezentatoarea TV a mentionat ca este recomandat sa lasi ingredientele la temperatura camerei timp de cateva ore si sa eviti frigul sau curentul in incaperea in care pregatesti desertul de Paste.

mod de preparare

Maiaua pentru cozonaci se pregateste din 10 ml de lapte caldut, 15 grame de drojdie si o lingurita de zahar. Apoi, maiaua se amesteca cu putina faina. Gabriela Cristea lasa aluatul sa dospeasca in doua etape. Intai il lasa sa dospeasca intr-un cuptor preincalzit la 40°C, timp de 20 de minute.

Dupa prima dospIre, aluatul se intinde din nou, se inveleste intr-o folie de plastic si se lasa sa creasca la temperatura camerei inca 10 minute. Se portioneaza si se mai lasa inca 10 minute, pana cand se pregateste crema din albus de ou, ciocolata si nuci.

Pentru a obtine 3 cozonaci pufosi, prezentatoarea bate 3 albusuri spuma cu un strop de sare, apoi adauga 3 – 4 linguri de zahar. Se adauga apoi ciocolata. Gabriela Cristea amesteca crema folosind o paleta de silicon, cu miscari ample, de jos in sus, pentru a mentine spuma pufoasa.

Gabriela Cristea dezvaluie secretul pentru a evita arderea cozonacilor in cuptor
Cand un aluat de cozonac este bine framantat, acesta formeaza „bule” in aer, dupa cum a mentionat prezentatoarea in clipul sau video, postat acum ceva timp pe retelele sociale.

Crema se intinde peste aluatul de cozonac, apoi se taie foaia in doua, se ruleaza fiecare parte si se impletesc. Cozonacii se asaza in tava, apoi se lasa din nou sa dospeasca.

Un secret al Gabrielei Cristea este acela ca acopera tavile cu pungi de plastic, apoi le pune inapoi in cuptorul cald, unde are loc ultima dospare, care dureaza aproximativ o ora si jumatate.

Inainte de a-i coace, cozonacii se ung cu albus de ou frecat cu un strop de sare, chiar inainte de a-i introduce in cuptor. Prezentatoarea TV coace cozonacii la 170 – 175 °C, iar timp de 25 de minute nu deschide cuptorul. Vedeta a dezvaluit si ca reduce temperatura si ii mai coace inca 25 de minute la aproximativ 165 de grade, acoperindu-i cu o folie de aluminiu pentru a evita arsura. La final, cozonacii se ung cu apa si zahar pentru a fi moi si luciosi.


Distribuie