Scapă repede de tuse, febră și dureri în gât. 15 ceaiuri eficiente și modul în care se consumă

Tusea seacă, durerile în gât sau febra sunt simptome ale răcelii care pot fi tratate cu ceaiuri medicinale. Unele plante au proprietăți antiinflamatoare și antivirale, iar acest lucru ne ajută extrem de mult în sezonul rece.

Pentru a ameliora simptomele ușoare ale gripei și răcelii, nu consuma cantități mari de ceai. Indiferent cât de sănătoase ar fi ceaiurile, ele pot crea alte probleme de sănătate consumate în exces. În cazul în care tusea sau febra se agravează, consultați medicul de familie.

Ceaiuri care ameliorează simptomele răcelii. Uită de tuse, durere în gât sau febră

1. Ceai de ghimbir

Ajută la ameliorarea tusei, a durerii în gât și a febrei. Se recomandă consumul acestuia cu câteva felii de lămâie, fruct bogat în vitamina C, sau cu mentă. Marea atenție, consumul excesiv poate provoca diaree.

Pentru a prepara ceaiul de ghimbir, trebuie să speli și să curăți rădăcina. În funcție de preferințe, se dă prin răzătoare sau se taie felii subțiri. Rădăcina se pune în apă fierbinte, dar nu la fiert, pentru a nu-și pierde proprietățile. Se lasă la infuzat aproximativ jumătate de oră. O rădăcină de aproximativ cinci centimetri este suficientă pentru 500 ml – 1 litru de apă.

2. Ceai din rădăcină de lemn dulce

Această licoare medicinală ajută la expectorație. Ceaiul ajută și la calmarea senzației de „ace în gât”. Lemnul dulce produce „mucus sănătos”, care menține sistemul respirator funcțional.

Ceaiul de lemn dulce se prepară extrem de ușor. O cană de apă fierbinte se toarnă peste rădăcină. Se lasă la infuzat aproximativ cinci minute, apoi se strecoară și se servește.

Lemnul dulce se consumă cu moderație. Excesul poate cauza probleme cardiace, oboseală cronică sau scade nivelul de potasiu.

3. Ceai din coji de ceapă

Este recomandat persoanelor care suferă de probleme respiratorii. Ameliorează tusea și calmează durerile în gât. Ceapa este utilizată și pentru ameliorarea congestiei nazale și a febrei.

Poți face ceai din coji de ceapă sau poți toca întreaga legumă. Se adaugă peste apă atunci când aceasta începe să clocotească. Preparatul se lasă la infuzat aproximativ 15 minute. Se strecoară și se consumă.

Ceaiul din coji de ceapă nu se consumă în exces. Poate apărea balonarea sau diaree.

4. Ceai din rădăcini de nalbă

Are proprietăți speciale, putând calma iritațiile gâtului, tusea seacă sau simptomele specifice astmului. Rădăcina de nalbă nu este recomandat să o consumi în perioada sarcinii sau alăptării.

Ceaiul din rădăcini de nalbă are nevoie de mai mult timp pentru a se infuza. Rădăcinile mărunțite sau date prin răzătoare se pun într-un borcan, până umplem un sfert din acesta. Se acoperă cu apă fierbinte și se închide borcanul ermetic. Se lasă la infuzat aproximativ șase ore, până apa începe să devină gălbuie. Se strecoară și se consumă rece sau încălzit.

5. Ceai de licheni de piatră

Lichenii au în compoziția lor substanțe cu efect benefic asupra tractului respirator. Gustul este puțin amărui, așa că este recomandat consumul său cu o lingură de miere. Principalul său compus chimic este un fel de amidon, care se transformă într-o substanță asemănătoare mucegaiului. Acesta are un efect liniștitor pentru membranele mucoase iritate.

Ceaiul din licheni de piatră se găsește la plafar. O linguriță de pulbere se amestecă cu 250 ml de apă clocotită. Se lasă la infuzat aproximativ 15 minute, după care se strecoară și se consumă. În scop terapeutic, producătorul recomandă consumul a trei căni pe zi, cu jumătate de oră înainte de masă.

6. Ceai de soc

Această plantă joacă un rol important atunci când vorbim despre tratamentele naturiste. Pe lângă eliminarea toxinelor din organism, floarea de soc este bogată în vitamina C, care ajută la combaterea gripei și răcelii. Acest ceai te scapă de strănut, febră și calmează tusea.

Ceaiul de soc se prepară extrem de ușor, indiferent dacă doriți să folosiți planta proaspătă sau flori uscate. Două lingurițe de petale de flori sunt suficiente pentru o cană de ceai. Petalele se lasă aproximativ cinci minute în apă clocotită, apoi se strecoară și se bea. Poate fi îndulcit cu miere sau se pot adăuga câteva picături de zeamă de lămâie.

Se recomandă consumul a maxim patru căni de ceai de soc pe zi. Infuzia nu este recomandată femeilor însărcinate sau care alăptează.

7. Ceai de salvie

Este folosit pentru ameliorarea simptomelor de gripă și răceală, precum și de astm sau bronșită. De asemenea, el este folosit și în domeniul stomatologic, ameliorând durerea, inflamația și respirația urât mirositoare.

Pentru o cană de 250 ml de apă se folosește o lingură de salvie proaspătă sau uscată. Planta se pune când apa fierbe și se fierbe la foc mic. Se lasă la infuzat cel puțin 15 minute. Se îndulcește cu miere de albine și, opțional, se poate pune lămâie.

Consumul de ceai de salvie trebuie moderat. Excesul poate cauza probleme cardiace, convulsie, vărsături sau probleme renale. Medicii recomandă consumul a maxim trei căni de ceai pe zi.

8. Ceai de mușețel

Mușețelul este folosit de mii de ani în medicina tradițională. El are multe beneficii, printre care ameliorarea rănilor, a durerilor reumatice sau a hemoroizilor. Ajută la calmarea durerilor în gât și la eliminarea secrețiilor bronșice.

Ceaiul de mușețel se prepară extrem de ușor. Se pune o linguriță de plante uscate la o cană de 200 ml de apă fierbinte. Se amestecă și se lasă la infuzat aproximativ cinci minute, apoi se strecoară și se consumă ca atare sau îndulcit.

Este recomandat să se consume cel mult patru căni pe zi.

9. Ceai de mentă

Tusea și durerile în gât vor fi istorie cu ajutorul ceaiului de mentă. Conținutul de L-menthol reduce inflamațiile la nivelul tractului respirator. Ceaiul de mentă ajută și la întărirea sistemului imunitar. Mentolul ajută la ameliorarea febrei.

Pentru o cană de 250 ml de ceai ai nevoie de două lingurițe de frunze de mentă uscate. Plantele se pun în apa fierbinte și se lasă la infuzat aproximativ șapte minute. Se strecoară și se bea rece sau cald.

Ceaiul de mentă nu este interzis femeilor însărcinată, însă se recomandă consumul în cantități mici. Nu este recomandat persoanelor care suferă de reflux gastroesofagian.

10. Ceai de pătlagină

Licoarea este cunoscută pentru reducerea febrei și pentru tratarea infecțiilor virale. Frunza conține alantoină, cu acțiune benefică împotriva germenilor și bacteriilor. De asemenea, are un efect răcoritor.

Într-o cană de 200 de ml de apă clocotită se pun două frunze uscate. Se lasă la infuzat aproximativ 10 minute și se servește cu miere, pentru un gust mai plăcut.

Ceaiul de pătlagină nu are contraindicații majore, însă se recomandă consumul cu moderație în cazul diabeticilor. Femeilor însărcinate nu le este recomandat.

11. Ceai de tei

Vindecă afecțiunile gâtului și ajută la calmarea tusei. Ceaiul de tei te ajută să te relaxezi și să ai un somn mai bun pe perioada răcelii și nu numai. Favorizează transpirația, elimină toxinele și reduce febra.

Infuzia se prepară dintr-o lingură de flori de tei la o cană de 250 ml de apă clocotită. Se lasă timp de trei minute pentru a ieși aroma, apoi se strecoară și se consumă.

Ceaiul de tei nu este recomandat persoanelor care se află sub un tratament medicamentos. Substanțele din compoziția lui pot interacționa cu pastilele și pot crea efecte adverse. Pentru tratarea răcelii și gripei este recomandat consumul a două căni de ceai pe zi.

12. Ceai de echinaceea

Este un aliat atunci când suntem răciți sau suferim de alte infecții virale. Studiile arată că poate combate răceala ușoară în proporție de 58%. Beneficiile sale se pot observa în maxim două zile de la începerea administrării.

Ceaiul de echinaceea se găsește la plafar. La o cană de 250 ml de apă clocotită se pune o lingură de plante. Se lasă la infuzat aproximativ 15 minute, se strecoară și se bea cu 30 de minute înainte de masă.

Echinaceea nu are efecte adverse dacă nu se consumă mai mult de 900 mg/zi. În cazul depășirii acestei doze, poate cauza amețeli, greață, diaree sau probleme respiratorii.

13. Ceai de fenicul

Ajută la decongestionarea sinusurilor și desfundă nasul. Este consumat și ca leac pentru tusea seacă sau pentru a reduce febra. Are un conținut bogat de vitamine, calciu și potasiu.

Ceaiul de fenicul se prepară din semințele acestuia. Zdrobim două lingurițe de semințe cu ajutorul lamei unui cuțit și le punem într-o cană cu 250 de ml de apă clocotită. Se lasă la infuzat aproximativ 10 minute, se strecoară și se consumă îndulcit cu miere.

Persoanele alergice la morcov sau țelină ar trebui să evite feniculul. Același lucru este valabil și în cazul persoanelor care au o tulburare a sângelui. Ceaiul de fenicul poate afecta efectul anticoncepționalelor și poate inhiba metabolismul paracetamolului.

14. Ceai de anason

Simptomele infecțiilor respiratorii vor fi ameliorate cu ajutorul ceaiului de anason. Semințele acestuia sunt benefice și pentru întărirea sistemului imunitar.

Ceaiul se prepară adăugând o linguriță de anason într-o cană cu 250 ml de apă fierbinte. Se lasă la infuzat aproximativ 15 minute. Se strecoară și se consumă pe stomacul gol, înainte cu 30 de minute de masă.

Se recomandă consumul a maxim trei căni pe zi. Femeile însărcinate, persoanele cu tumori mamare sau genitale și cele care au ulcer gastric ar trebui să evite consumul de anason.

15. Ceai de cimbru

Durerile în gât sunt ameliorate imediat cu ajutorul ceaiul de cimbru. De asemenea, el calmează atât tusea seacă, cât și cea productivă. Studiile au demonstrat că infuzia contribuie la decongestionarea căilor respiratorii.

Ceaiul de cimbru se poate prepara din planta proaspătă sau uscată. Într-o cană de 250 ml de apă clocotită se pun două crenguțe de cimbru și se lasă la infuzat aproximativ 10 minute.

Infuzia consumată în exces poate provoca greață, diaree sau vomă. Poate încetini coagularea sângelui și poate diminua efectul anticoagulantelor.

Lasă un comentariu