De ani de zile, oamenii de stiinta analizeaza intens efectele sfeclei asupra sanatatii. Potrivit acestora, sfecla este una dintre cele mai importante surse de antioxidanti.
Multe produse pe care le cumparam contin sfecla rosie sau extracte din aceasta leguma.
Studiile au examinat substantele care se gasesc in radacina de sfecla si au constatat ca acestea intaresc sanatatea ochilor si imbunatatesc vederea chiar si la batranete.
S-ar putea ca medicul tau sa-ti fi recomanda deja sa consumi acest aliment pentru a-ti imbunatati vederea.
Beneficiile sfeclei pentru organism
- Detoxifica oganismul si actioneaza ca un puternic antioxidant
- Previne constipatia
- Scade nivelul colesterolului „rau”
- Ajuta la pierderea in greutate, furnizeaza energie si accelereaza metabolismul
- Contine betaina care regleaza metabolismul grasimilor, curata ficatul si, de asemenea, ajuta la scaderea tensiunii arteriale
- Sustine sanatatea vaselor de sange si a arterelor, creste elasticitatea si permeabilitatea acestora
- Are efect diuretic si reduce inflamatia tractului urinar
- Are efect analgezic, actioneaza impotriva durerii
- Contine un set de oligoelemente unic, care nu se mai gaseste nicaieri
Sucurile si salatele de sfecla sunt considerate cele mai sanatoasa. Cu toate acestea, potrivit expertilor in nutritie, sfecla ofera multe beneficii chiar si dupa tratamentul termic.
Totusi, trebuie sa stii cum sa o gatesti. Sfecla isi va pastra proprietatile benefice daca va fi gatita in coaja intr-o oala sub presiune sau coapta in folie.
Daca o decojesti inainte de a o fierbe sau o coci la cuptor fara a o inveli intr-un strat protector de folie de aluminiu, o mare parte dintre nutrientii valorosi se vor pierde.