• Home
  • Uncategorized
  • Tradiţii de Sfinţii 40 de Mucenici. Ce trebuie să faci pe 9 martie ca să-ţi meargă bine tot anul

Tradiţii de Sfinţii 40 de Mucenici. Ce trebuie să faci pe 9 martie ca să-ţi meargă bine tot anul

Tradiţii de Sfinţii 40 de Mucenici. Ce trebuie să faci pe 9 martie ca să-ţi meargă bine tot anul

Pe 9 martie, se sărbătoresc cei 40 de Mucenici care au martirizat în localitatea Sevastia, din Armenia. În această zi, românii se împart între două tradiții: cea a mucenicilor și cea a celor 40 de pahare, inspirată din legende.

Sărbătoarea Sf. 40 de Mucenici are loc anual, pe 9 martie. Cu acest prilej, gospodinele din întreaga țară pregătesc celebrul desert, mucenicii, fie din aluat dulce, fie în varianta zemoasă, cu miere și scorțișoară. Bărbații, pe de altă parte, sunt încurajați să bea 40 de pahare de vin, în memoria celor 40 de soldați uciși în Sevastia.

Acești 40 de mucenici, soldați creștini, au refuzat să aducă jertfe idolilor și, pentru aceasta, au suferit chinuri groaznice, fiind martirizați. Printre numele lor, multe sunt întâlnite și astăzi în limba română, precum Alexandru, Ilie, Ioan sau Nicolae, însă și nume mai rare, de asemenea, le-au purtat.

Tradiții românești de Sfinții 40 de Mucenici

Conform credinței populare, în această zi se deschid porțile Raiului și Mormintelor, motiv pentru care gospodinele se pregătesc cu drag, preparând 40 de colaci numiți „sfinți”, „mucenici” sau „brădoși”, ca omagiu adus martirilor. Aceștia sunt, de obicei, colăcei din aluat dospit, ușor dulce, care se însiropează și sunt unși cu miere, presărați cu nucă. O altă variantă populară sunt mucenicii moldovenești, făcuți din aluat de cozonac, în formă de cifra 8, care după coacere sunt unși cu miere și nucă.

Stăpâna casei pregătește 40 de colaci și 40 de lumânări pentru pomenire, și face 40 de mătănii. De asemenea, se spune că apa de ploaie sau apa topită din zăpadă în această zi are proprietăți benefice și poate fi folosită pentru tratarea durerilor de cap și ochi pe tot parcursul anului.

Tradiţii de Sfinţii 40 de Mucenici. Ce trebuie să faci pe 9 martie ca să-ţi meargă bine tot anul

În această zi, agricultorii au obiceiul de a scoate plugul în fața casei, semn că au început lucrările agricole pentru primăvară. Această tradiție este urmată de o petrecere între săteni. Totodată, se obișnuiește ca sătenii să ardă gunoaiele pentru a aduce primăvara mai aproape, iar tinerii sar peste „focul purificator” pentru a-și purifica trupul. Se mai spune că tot ce se seamănă în această zi va da rod de 40 de ori mai mult, însă cei care nu respectă aceste tradiții vor suferi timp de 40 de zile.

Cele mai gustoase rețete de mucenici

Cum 9 martie este din nou aproape și pregătim mucenici, un desert îndrăgit de toată lumea, iată două rețete delicioase – una pentru mucenici moldovenești și alta pentru cei muntenești.

Rețetă mucenici moldovenești – cu miere și nucă

Ingrediente pentru aproximativ 15 mucenici:

  • Pentru aluat:
    • 1 kg de făină
    • 400-450 ml lapte
    • 50 ml ulei
    • 3-4 ouă
    • 50 g de drojdie proaspătă
    • 200-250 g de zahăr
    • 2 plicuri de zahăr vanilat
    • Coaja rasă de la o lămâie
    • Un vârf de linguriță de sare
  • Pentru sirop:
    • 300 ml apă
    • 100 g zahăr
    • Esență de vanilie
    • Coaja rasă de la o lămâie
    • Coaja rasă de la o portocală
  • Pentru glazură:
    • 200 g miere
    • 200 g nucă măcinată

Mod de preparare: Amestecă ingredientele pentru aluat și frământă-le până obții un aluat dens și elastic. Lasă-l la crescut pentru aproximativ o oră, apoi modelează mucenicii în forma cifrei 8. Așază-i pe o tavă, unge-i cu puțin lapte și coace-i în cuptorul preîncălzit la 180°C timp de 20-25 de minute. Între timp, pregătește siropul, fierbând ingredientele menționate. După ce mucenicii s-au răcit puțin, toarnă siropul peste ei și unge-i cu miere, presărând nucă măcinată deasupra.

Pentru varianta de post, poți înlocui laptele cu apă minerală sau suc de portocale.

Rețetă mucenici muntenești

Ingrediente pentru mucenici muntenești:

  • Pentru aluat:
    • 500 g de făină
    • 200-250 ml apă fierbinte
    • Un vârf de linguriță de sare
  • Pentru zeamă:
    • 2 l apă
    • Un vârf de linguriță de sare
    • 100-150 g zahăr
    • 300 g nucă măcinată
    • Un plic de zahăr vanilat
    • Esență de rom
    • Scorțișoară (după gust)
    • Coaja rasă de la o lămâie
    • Coaja rasă de la o portocală

Mod de preparare: Amestecă făina cu sarea și toarnă apă fierbinte pentru a obține un aluat ferm. Modelează-l în formă de 8 și lasă-l la uscat până a doua zi. Fierbe mucenicii împreună cu zahărul, sarea, nuca și mirodeniile timp de 20-25 de minute. După ce sunt gata, presară scorțișoară deasupra.

Dacă nu ai timp să pregătești mucenicii acasă, poți cumpăra varianta gata preparată și doar să îi pui la fiert.

Aceste rețete sunt perfect potrivite pentru a păstra tradițiile și a te bucura de gustul autentic al Sfinților 40 de Mucenici!


Distribuie