• Home
  • Știri
  • Tradiții Marțea Mare: Pomenirea celor zece fecioare

Tradiții Marțea Mare: Pomenirea celor zece fecioare

A doua zi din Săptămâna Mare, numită și Marțea Mare, este dedicată pildei celor zece fecioare. În fiecare seară din această perioadă, la biserică, se săvârșesc slujbele speciale, numite denii, în care se prezintă evenimentele care au avut loc în Săptămâna Patimilor, până la Înviere.

Pilda celor zece fecioare

În această zi, conform Bibliei, pe Iisus l-au așteptat zece fecioare. Cinci dintre ele erau înțelepte și aveau candela plină de ulei, iar cinci erau neînțelepte, având candela fără ulei. Fecioarele se pregăteau de nuntă, adică de întâlnirea cu Hristos care se numește pe sine mire, urmând să se căsătorească cu Biserica.

Fecioarele L-au așteptat pe Iisus și au adormit. Atunci când s-a vestit că urmează să vină, fecioarele s-au trezit, iar cele nevrednice au observat că nu mai aveau ulei în candelă. Atunci când au cerut fetelor care aveau, au primit un refuz, așa că au fost nevoite să plece pentru a pune ulei în candelă.

Astfel, fecioarele pregătite au intrat cu mirele în Biserică, pe când cele nevrednice au bătut la ușă, dar au primit ca răspuns: „Adevărat zic vouă: Nu vă cunosc pe voi”.

Această pildă are rolul de a învăța oamenii să fie mereu pregătiți pentru Judecata de Apoi. Pilda se încheie cu aceste cuvinte: „Privegheati și vă rugați, că nu știți ziua, nici ceasul când vine Fiul Omului”. Candelele aprinse reprezentau milostenia, credința, iar fecioarele neînțelepte au pierdut lumina atunci când candela li s-a stins.

Tradiții Marțea Mare: Pomenirea celor zece fecioare

„Întrucât ați făcut această unuia din acești frați prea mici ai Mei, Mie Mi-ați făcut!” (Matei 25, 40) va zice Domnul. De aceea, orice fapta virtuoasă se valorifica prin purtarea pe care o avem față de aproapele nostru; este o fapta de dragoste, de milostenie față de dansul. Milostenia este deci certificatul de garanție al virtuții, că este bine făcută, că duce la Dumnezeu”.

Tradiții de Marțea Mare

În această zi din Săptămâna Patimilor se continuă curățenia casei și a curții în așteptarea Învierii Domnului. Se mătură curțile, se curăță șanțurile, șoproanele, se spală geamurile și se aspiră și mătură fiecare cameră a casei.

Marțea Mare este ultima zi în care se mai pot face treburi la câmp sau în grădină, ultima zi în care se spală, se coase și se calcă. În aceste zile se ține, în continuare, post. Începând cu această zi, bărbații trebuie să stea acasă și să-și ajute soțiile la treburile gospodărești.

Conform tradiției populare, în aceast zi nu trebuie să spargi nuci, altfel recolta următoare va conține doar nuci seci.


Distribuie