• Home
  • Știri
  • VIDEO/Potop de nedescris în Spania. Într-o zi a plouat cât într-un an. 95 de morți, poduri și clădiri prăbușite. 13 români dispăruți

VIDEO/Potop de nedescris în Spania. Într-o zi a plouat cât într-un an. 95 de morți, poduri și clădiri prăbușite. 13 români dispăruți

Potop fără precedent în Spania, cu precipitații de o intensitate nemaivăzută: s-a înregistrat o cantitate de ploaie într-o singură zi echivalentă cu precipitațiile unui an întreg. În urma fenomenului, bilanțul tragic al victimelor a ajuns la 95 de persoane decedate, iar numeroase poduri și clădiri au fost distruse, potrivit autorităților locale din regiunea Valencia, situată în estul Spaniei.

Nivelul apelor a crescut fulgerător în anumite locuri, atingând câțiva metri în doar câteva minute. Se anticipează ca numărul victimelor să crească în orele următoare, conform News.ro. În Valencia, mai multe cadavre au fost descoperite în urma inundațiilor devastatoare cauzate de ploi torențiale. Șeful guvernului regional a confirmat pierderile umane, în contextul în care torenții au dus la inundații masive.

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că investighează informațiile conform cărora 13 cetățeni români sunt dați dispăruți din cauza dezastrului.

Ploi abundente într-un interval de câteva ore În unele zone din Valencia, s-au înregistrat în doar opt ore precipitații echivalente cu media anuală, afectând sever traficul pe autostrăzi și inundând terenuri agricole dintr-o regiune care produce majoritatea citricelor din Spania, unul dintre principalii exportatori de profil la nivel mondial.

Imaginile surprinse de echipele de salvare din elicopter au dezvăluit scene apocaliptice: poduri prăbușite și vehicule – autoturisme și camioane – înghesuite unele peste altele pe autostrăzi, înconjurate de câmpuri acoperite de apă, în afara orașului Valencia. Martorii au descris scene de groază în care oamenii se urcau pe plafonul mașinilor pentru a se salva de valul de apă și noroi care a măturat totul în cale, smulgând copaci și dărâmând bucăți de zidărie din clădiri.

Traficul feroviar spre Madrid și Barcelona a fost suspendat, iar în zonele afectate s-au închis școlile și alte servicii publice esențiale. În jur de 150.000 de clienți din Valencia nu aveau curent electric, a anunțat compania i-DE, deținută de Iberdrola, lider european în domeniul utilităților publice.

Autoritățile locale au avertizat populația să evite deplasările pe drumurile inundate și să respecte măsurile de siguranță, iar o unitate specializată a armatei a fost trimisă în sprijinul echipelor de salvare din regiune.

Peste 400 de litri pe metru pătrat

În orașe precum Turis, Chiva și Bunol, cantitatea de apă a depășit 400 de litri pe metru pătrat, motiv pentru care agenția meteorologică AEMET a emis cod roșu marți. Codul a fost redus la galben miercuri, pe măsură ce precipitațiile s-au mai redus în intensitate. Inundații similare s-au produs și în alte părți ale Spaniei, cum ar fi Andaluzia, iar meteorologii au avertizat că furtuna va aduce noi fenomene meteo extreme pe măsură ce se deplasează spre nord-est.

Serviciul meteorologic din Catalonia a emis o alertă roșie în jurul Barcelonei, avertizând asupra vânturilor puternice și a grindinei, iar AEMET a emis un cod roșu pentru orașul Jerez din Andaluzia.

“Apele au luat mulți câini, cai, totul a fost măturat de potop”, a relatat Antonio Carmona, un muncitor în construcții din Alora, o localitate din sudul Spaniei.

Trei zile de doliu național

Prim-ministrul Pedro Sanchez a promis sprijin pentru reconstrucția infrastructurii distruse. „Spania este alături de cei care încă își caută rudele dispărute”, a declarat el într-un discurs transmis la televizor.

Guvernul a anunțat o perioadă de trei zile de doliu național, începând cu joi, 31 octombrie, până sâmbătă, 2 noiembrie, în memoria celor peste 70 de victime, conform ultimelor evaluări. Ministrul politicii teritoriale, Ángle Víctor Torres, a anunțat că prim-ministrul Pedro Sánchez va vizita zonele afectate joi.

Cele mai grave inundații din Spania din 1996 Aceste inundații au provocat cel mai mare număr de victime din Europa după cele din 2021 din Germania, când au murit cel puțin 185 de persoane. În Spania, această tragedie depășește impactul inundațiilor din 1996, când 87 de persoane au murit în apropierea Munților Pirinei.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis un mesaj pe X, arătând că Europa este pregătită să sprijine Spania. „Ce vedem acum în Spania este devastator”, a declarat aceasta.


Distribuie